nabór 1 do 30 czerwca
kto beneficjentem?
kto beneficjentem?
- osoba fizyczna wykonująca działalność gospodarczą
- osoba prawna (w tym spółdzielnie, uznane grupy producentów rolnych, związki tych organizacji, rolnicza spółdzielnia produkcyjna, uznana organizacja producentów, inne)
- jednostka nieposiadająca osobowości prawnej
- podmioty które zawarły umowę o partnerstwie publiczno-prywatne
ma nadany numer identyfikacyjny ARiMR
jakie rodzaje przedsięwzięć?
przechowywanie, magazynowanie, pakowanie, przeładunek, przygotowanie do sprzedaży, wprowadzanie do obrotu lub kontroli labolatoryjnej
przechowywanie, magazynowanie, pakowanie, przeładunek, przygotowanie do sprzedaży, wprowadzanie do obrotu lub kontroli labolatoryjnej
produktów rolnych
artykułów spożywczych - tylko na terenach rolno-spożywczych rynków hurtowych (partnerstwo publiczno-prywatne)
kwota pomocy:
15 mln zł na jednego przedsiębiorcę
minimalna wysokość wsparcia 250 tys. zł
Koszty kwalifikowane możliwe do refundacji od 1 lutego 2020 r.
dla kogo?
przedsiębiorstwa DUŻE, ŚREDNIE, MAŁE, MIKRO
maksymalna kwota dofinansowania - 50% - WEDŁUG MAPY POMOCY
Duże przedsiębiorstwa w podziale na region mazowiecki stołeczny, woj. wielkopolskie, dolnośląskie
oraz duże działające na obszarze - województw: podkarpackie, lubelskie, podlaskie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie, opolskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie, małopolskie, zachodniopomorskie, łódzkie, pomorskie, śląskie, obszar mazowiecki metropolitalny
MAPA POMOCY:
I. W regionie warszawskim stołecznym maksymalny poziom pomocy wynosi:
I. W regionie warszawskim stołecznym maksymalny poziom pomocy wynosi:
1) 25% - na obszarach należących do gmin: Baranów, Błonie, Góra Kalwaria, Grodzisk Mazowiecki, Jaktorów, Kampinos, Leoncin, Leszno, Nasielsk, Prażmów, Tarczyn, Zakroczym i Żabia Wola;
2) 35% - na obszarach należących do gmin: Dąbrówka, Dobre, Jadów, Kałuszyn, Kołbiel, Latowicz, Mrozy, Osieck, Serock, Siennica, Sobienie-Jeziory, Strachówka i Tłuszcz.
II. Na pozostałym obszarze Polski maksymalny poziom pomocy wynosi:
1) 50% - na obszarach należących do województw: lubelskiego, podkarpackiego, podlaskiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego oraz do podregionu siedleckiego;
2) 40% - na obszarach należących do województw: kujawsko-pomorskiego, lubuskiego, łódzkiego, małopolskiego, opolskiego, zachodniopomorskiego oraz do regionu mazowieckiego regionalnego, z wyjątkiem podregionu siedleckiego;
3) 30% - na obszarach należących do województw: pomorskiego i śląskiego;
4) 25% - na obszarach należących do województw: dolnośląskiego i wielkopolskiego, z wyłączeniem obszarów wskazanych w pkt 5;
5) na obszarach należących do miast Poznania i Wrocławia oraz do podregionu poznańskiego:
a) 20% - w okresie od dnia 1 stycznia 2022 r. do dnia 31 grudnia 2024 r.,
b) 15% - w okresie od dnia 1 stycznia 2025 r. do dnia 31 grudnia 2025 r.
Wyłączona Warszawa i obwarzanek warszawski poza gminami z pkt. 1) i 2).
W przypadku MIKRO i MAŁYCH pomoc podwyższa się o 20 punktów procentowych, w przypadku ŚREDNICH o 10 punktów procentowych, jednak NIE WIĘCEJ NIŻ 50 % kosztów kwalifikowanych
NA CO?
przechowywanie, magazynowanie, pakowanie, przeładunek, przygotowanie do sprzedaży, wprowadzanie do obrotu lub kontroli laboratoryjnej produktów rolnych, rybołówóstwa lub akwakultury
artykułów spożywczych - tylko na terenach rolno-spożywczych rynków hurtowych (partnerstwo publiczno-prywatne)
KODY PKD OBJĘTE DOFINANSOWANIEM
1. 46.21.Z - Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt - z wyłączeniem sprzedaży hurtowej nieprzetworzonego tytoniu
2. 46.22.Z -Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin
3. 46.23.Z - Sprzedaż hurtowa żywych zwierząt
4. 46.31.Z - Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw
5. 46.32.Z - Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa
6. 46.33.Z - Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj olejów i tłuszczów jadalnych
7. 46.34.B - Sprzedaż hurtowa napojów bezalkoholowych - dotyczy wyłącznie sprzedaży hurtowej koncentratów, soków i nektarów owocowych, warzywnych i owocowych-warzywnych
8. 46.36.Z - Sprzedaż hurtowa cukru, czekolady, wyrobów cukierniczych i piekarskich - dotyczy wyłącznie sprzedaży hurtowej cukru
9. 46.37.Z - Sprzedaż hurtowa herbaty, kawy, kakao i przypraw - z wyłączeniem sprzedaży hurtowej przypraw
10. 46.38.Z - Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności, włączając ryby, skorupiaki i mięczaki
11. 52.10.B - Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów - dotyczy wyłącznie usługowego zamrażania lub przechowywania produktów rolnych, rybołóstwa i akwakultury
12. 52.24.A, 52.24.B, 52.24.C - Przeładunek towarów - dotyczy wyłącznie załadunku, rozładunku i przeładunku towarów wyłącznie w zakresie produktów rolnych, rybołówstwa i akwakultura
13. 68.20.Z - Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi - dotyczy wyłącznie wynajmu budynków niemieszkalnych, przeznaczonych na użytek handlu hurtowego artykułami rolno-spożywczymi umożliwianego przez rolno-spożywcze rynki hurtowe
14. 82.92.Z - Działalność związana z pakowaniem - dotyczy produktów rolnych, rybołówstwa i akwakultury
PUNKTACJA:
1. Realizacja przedsięwzięcia związana jest z rolnictwem ekologicznym (zgodnie z danymi GIJHARS) - 0/7 pkt
2. Nowi ostateczni odbiorcy wsparcia w ramach działanie 1. KPO (Wsparcie MŚP w zakresie przetwarzania) - 0/5 pkt
3. Współpraca w realizacji przedsięwzięcia (spółdzielnie, spółdzielnie rolników, RSP, uznane organizacje producentów rolnych, uznane organizacje producentów rybołówstwa lub akwakultury - 0/5 pkt
4. Przedsięwzięcie jest realizowane na terenie powiatów o niekorzystnej sytuacji na rynku pracy (lista na stronie Agencji) - 0/3 pkt
5. Przedsięwzięcie jest realizowane w powiatach zlokalizowanych na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW) - (lista na stronie Agencji) - 0/2
6. Wykorzystanie TIK (wykoryszatnie technologii informacyjno-komunikacyjnych - w ramach zestawienia zadań - 0/2
łącznie 24 pkt
forma składania:
papierowa lub na elektroniczna na skrzynkę podawczą ARiMR (ePUAP) - do Oddziału Regionalnego ze względu na realizację operacji - - Budowa, w tym rozbudowa i nadbudowa, przebudowa lub remont:
- budynków i budowli przeznaczonych do przechowywania, magazynowania, pakowania, przeładunku, przygotowywania do sprzedaży, wprowadzenie do obrotu lub kontroli laboratoryjnej produktów rolnych, rybołówstwa i akwakultury, a na terenie rolno-spożywczych rynków rolnych - artykułów rolno-spożywczych
- obiektów infrastruktury towarzyszącej związanej z wykonywaną działalnością - miejsca do składowania odpadów, oczyszczalnie ścieków, biogazownie, systemy fotowoltaiczne, słonecznych systemów grzewczych, agregatów prądotwórczych, magazynów energii, instalacji odzysku ciepła, pomp ciepła, kotłów i pieców na biomasę, a także zastosowanie czynników chłodniczych o zmniejszonym lub neutralnym wpływie na środowisko.
- Zakup i instalację nowych maszyn i urządzeń
- Zakup nowych środków transportu wykorzystanych do gospodarki magazynowej oraz do przewozu i wprowadzania do obrotu (niskoemisyjnych lub zeroemisyjnych)
- zakupu i instalacji na terenie nowych stacji ładowania pojazdów elektrycznych
- zakup lub aktualizacji oprogramowania komputerowego, zakupu sprzętu informatycznego do zarządzania procesami logistycznymi, zakupu lub rozbudowy systemów teleinformatycznych lub zakupu patentów, praw autorskich i znaków towarowych oraz aparatury pomiarowej i wdrożenia certyfikowanych systemów zarządzania jakością
- ogólne w tym Biznes Planu, dokumentacji technicznej etc.
KODY PKD OBJĘTE DOFINANSOWANIEM
1. 46.21.Z - Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt - z wyłączeniem sprzedaży hurtowej nieprzetworzonego tytoniu
2. 46.22.Z -Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin
3. 46.23.Z - Sprzedaż hurtowa żywych zwierząt
4. 46.31.Z - Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw
5. 46.32.Z - Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa
6. 46.33.Z - Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj olejów i tłuszczów jadalnych
7. 46.34.B - Sprzedaż hurtowa napojów bezalkoholowych - dotyczy wyłącznie sprzedaży hurtowej koncentratów, soków i nektarów owocowych, warzywnych i owocowych-warzywnych
8. 46.36.Z - Sprzedaż hurtowa cukru, czekolady, wyrobów cukierniczych i piekarskich - dotyczy wyłącznie sprzedaży hurtowej cukru
9. 46.37.Z - Sprzedaż hurtowa herbaty, kawy, kakao i przypraw - z wyłączeniem sprzedaży hurtowej przypraw
10. 46.38.Z - Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności, włączając ryby, skorupiaki i mięczaki
11. 52.10.B - Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów - dotyczy wyłącznie usługowego zamrażania lub przechowywania produktów rolnych, rybołóstwa i akwakultury
12. 52.24.A, 52.24.B, 52.24.C - Przeładunek towarów - dotyczy wyłącznie załadunku, rozładunku i przeładunku towarów wyłącznie w zakresie produktów rolnych, rybołówstwa i akwakultura
13. 68.20.Z - Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi - dotyczy wyłącznie wynajmu budynków niemieszkalnych, przeznaczonych na użytek handlu hurtowego artykułami rolno-spożywczymi umożliwianego przez rolno-spożywcze rynki hurtowe
14. 82.92.Z - Działalność związana z pakowaniem - dotyczy produktów rolnych, rybołówstwa i akwakultury
PUNKTACJA:
1. Realizacja przedsięwzięcia związana jest z rolnictwem ekologicznym (zgodnie z danymi GIJHARS) - 0/7 pkt
2. Nowi ostateczni odbiorcy wsparcia w ramach działanie 1. KPO (Wsparcie MŚP w zakresie przetwarzania) - 0/5 pkt
3. Współpraca w realizacji przedsięwzięcia (spółdzielnie, spółdzielnie rolników, RSP, uznane organizacje producentów rolnych, uznane organizacje producentów rybołówstwa lub akwakultury - 0/5 pkt
4. Przedsięwzięcie jest realizowane na terenie powiatów o niekorzystnej sytuacji na rynku pracy (lista na stronie Agencji) - 0/3 pkt
5. Przedsięwzięcie jest realizowane w powiatach zlokalizowanych na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW) - (lista na stronie Agencji) - 0/2
6. Wykorzystanie TIK (wykoryszatnie technologii informacyjno-komunikacyjnych - w ramach zestawienia zadań - 0/2
łącznie 24 pkt
forma składania: